Waarom staan de spaarrentes zo laag?

ING, ABN Amro, en nu ook Rabobank hebben in de eerste helft van dit jaar ongeveer twee keer zoveel winst gemaakt als in dezelfde periode vorig jaar. De voornaamste reden hiervoor is de hogere rente die ze rekenen op leningen en hypotheken, terwijl de spaarrente laag blijft. Volgens Amanda Bulthuis, financieel expert bij Geld.nl, in het programma Spraakmakers, blijft de spaarrente mede zo laag omdat spaarders toch geneigd zijn om bij de grote banken te blijven sparen, ondanks de lage rentes. Laten we eens kijken hoe dat allemaal precies in elkaar steekt.

Gebrek aan concurrentie in de bankensector

Een belangrijke oorzaak van de lage spaarrentes in Nederland is het gebrek aan concurrentie tussen banken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geconstateerd dat Nederlandse banken hun spaarrentes vaak op elkaar afstemmen. Hoewel dit niet illegaal is, heeft het wel een vergelijkbaar effect als kartelvorming. Dit zorgt ervoor dat de spaarrentes voor klanten onnodig laag blijven. Er zijn zeker een aantal verschillen tussen verschillende banken en daarom is het altijd goed om op zoek te gaan naar de hoogste spaarrente.

Beperkte overstapmogelijkheden

Ondanks de lage rentes blijven veel mensen bij hun huidige bank, deels omdat ze tevreden zijn en niet weten dat ze elders een hogere rente zouden kunnen krijgen. Bovendien vinden veel spaarders het een gedoe om banken te vergelijken en zien ze op tegen de eis van sommige banken om een betaalrekening te openen als ze een spaarrekening willen. Toch moet je er aan toe geven en een spaarrekening vergelijken als je echt de beste rente wilt krijgen. Doe jij dat al?

Aanbevelingen van de ACM

Hoe pakken we de lage spaarrentes aan? De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt voor om de spaarrentes duidelijker te maken en het verplicht koppelen van producten te stoppen. Ook bevelen ze aan om een verplichte overstapservice in te voeren, waardoor het voor spaarders makkelijker wordt om van bank te wisselen. Deze verbeteringen hangen echter af van nieuwe wetten, waarvoor politieke actie nodig is.

Onderliggende oorzaken van lage spaarrentes

Naast de aanbevelingen van de ACM biedt financieel expert Edin Mujagić een inzicht in de oorzaken van de lage spaarrentes. Hij legt uit dat het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), dat sinds de financiële crisis van 2008 van kracht is, ervoor zorgt dat commerciële banken minder afhankelijk zijn van spaargeld. Door dit beleid kunnen banken gemakkelijk en goedkoop geld lenen bij de ECB. Dit vermindert de noodzaak om te concurreren voor spaargeld en hierdoor zullen we weer lage spaarrentes krijgen.

Negatieve spaarrente

Mujagić wijst erop dat de spaarrentes eigenlijk negatief zijn als je inflatie meerekent, waardoor sparen vrijwel gelijk staat aan gegarandeerd geld verliezen. Tegelijkertijd wordt beleggen aantrekkelijker, al brengt dat natuurlijk ook zijn eigen risico’s met zich mee. Dus, de spaarrentes zijn nu eenmaal een stuk lager dan wat we gewend zijn, en het is daarom een goed idee om te vergelijken en voor een bank te kiezen die hogere rentes biedt. Hoeveel rente krijg jij momenteel?

Dit artikel valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.