Twee jaar gevangenisstraf voor penningmeester begrafenisvereniging Denekamp

Almelo – De rechtbank Overijssel veroordeelt een voormalig penningmeester van begrafenisvereniging Helpt Elkander uit Denekamp tot een gevangenisstraf van 2 jaar.

De man krijgt de straf omdat hij tussen 2011 en 2014 meer dan 550.000 euro van de begrafenisvereniging verduisterde. Hij moet direct de gevangenis in. Het gestolen geld moet hij terugbetalen.

Schuld
De man begon met het stelen van geld van de vereniging omdat hij geld nodig had om een schuld af te betalen. Hij ‘leende’ een bedrag van de rekening van de begrafenisvereniging waar hij toegang toe had. Van terugbetalen kwam het echter niet: hij maakte in plaats daarvan meer dan 3 jaar lang geld van de vereniging naar zijn eigen rekeningen over. Hij gebruikte het geld naar eigen zeggen deels voor investeringen in zijn bedrijven en het aflossen van schulden. Van een groot deel van het bedrag kan de man niet verklaren waar het geld gebleven is, behalve dat ook dit geld op is gegaan.

Geraffineerd
De rechtbank is van oordeel dat de man op geraffineerde wijze misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van het bestuur en de leden van de begrafenisvereniging. Hij is jarenlang doorgegaan met het verduisteren van geld en stopte pas toen de grond hem te heet onder de voeten werd. Van de grote gevolgen van zijn daden voor de begrafenisvereniging heeft hij zich niets aangetrokken. Alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf doet recht aan de ernst van de zaak.

Terugbetalen
De man moet de begrafenisvereniging het gestolen bedrag plus de door de vereniging gemaakte kosten terugbetalen. In totaal gaat het om bijna 557.000 euro. Betaalt hij niet, dan moet hij nog eens een jaar de gevangenis in. Ook daarna blijft de verplichting om terug te betalen staan.

Opheffen schorsing
De man was in april op vrije voeten gesteld zodat hij de behandeling van zijn strafzaak in vrijheid af kon wachten. Omdat de zaak zo ernstig is heft de rechtbank deze schorsing van de voorlopige hechtenis van de man nu op, wat betekent dat hij direct terug moet naar de gevangenis.

(bron: rechtbank)