Misdaadmeter AD; Gemeente Oldenzaal op plaats 277 van (on)veiligste gemeente van Nederland

Veel misdrijven in Nederland zijn het afgelopen jaar (2013) afgenomen: er waren minder woninginbraken (-4,6 procent) minder mishandelingen (-7,6 procent), minder straatroven (-12 procent) en minder overvallen (-17,6 procent).

Slechter verloopt het met het aantal diefstallen van auto’s (+4,6 procent) en opnieuw is het aantal gevallen van zakkenrollen fors gestegen: +12,5 procent. Inbrekers hebben het werkterrein verlegd van woning naar garage of schuur. De inbraken daar stegen met 15 procent.

Het aantal misdrijven in de Gemeente Oldenzaal (2013):*

Huis:
Woninginbraak: 88
Diefstal uit schuur/garage: 35
Diefstal uit bedrijven: 61
Huisvredebreuk: 2
Brand/ontploffing: 15

Voertuig:
Diefstal van motorvoertuig: 8
Diefstal uit motorvoertuig: 75

Straat:
Vernielingen: 162
Zakkenrollen: 20
Aantasting openbare orde: 5

Geweld:
Mishandeling: 67
Openlijk geweld: 3
Straatroof: 1
Bedreiging: 45

Zeden:
Aanranding: 7
Verkrachting: 1

Overige:
Fraude: 38
Drugshandel: 23
Wapenbezit: 11

Misdaadscore Gemeente Oldenzaal:**
Gemeente Oldenzaal staat op positie 277 van (on)veiligste gemeente van Nederland. (Er staan in totaal 404 gemeentes in de lijst). Gemeente Dinkelland staat op positie 376, Gemeente Losser op 298, Gemeente Enschede op 31, Gemeente Hengelo op 76 en Gemeente Almelo op positie 49.

Kijk voor meer informatie en de cijfers uit andere gemeenten op de: MISDAADMETER van het AD.

 
(bron: Misdaadmeter Algemeen Dagblad)

*Voor het samenstellen van deze gegevens heeft het AD gebruik gemaakt van de officiële politiecijfers van 2012 en 2013. Deze zijn aangeleverd door de Nationale Politie. De cijfers worden elk jaar ververst. Dat betekent dat misdrijven die in het jaar 2014 worden gepleegd in de volgende editie worden opgenomen.
**Voor de ranglijst van (on)veilige gemeenten wordt gekeken naar de aangiftes van tien delicten die van grote impact zijn op het veiligheidsgevoel. Deze delicten zijn: woninginbraak, diefstal van een auto/motor, bedreiging, mishandeling, straatroof, overval, vernieling, diefstal uit garage/schuur, diefstal uit een auto en zakkenrollen. Het aantal delicten wordt afgezet naar inwoneraantal van een gemeente én er is gekeken naar de impact van de delicten op de slachtoffers – via onderzoek van de politie en het Sociaal Cultureel Planbureau. Hoe groter de impact, hoe zwaarder een delict meetelt in de score. Zodoende telt woninginbraak zwaarder mee dan inbraak in een auto; en een mishandeling telt zwaarder dan vernieling.
Gemeenten met minder dan vierduizend inwoners tellen niet mee in de ranglijst. Dit zijn Ameland, Schiermonnikoog, Vlieland en Rozendaal (Gld).